|
Conserveren van fruit en groenten
2 Courgette Heerlijk recept. Zoetzuur
van courgette of zuchini.
Witlofschotel volgens Anja. Smeer een ovenschotel in met boter of margarine Snijdt de witlof fijn en doe in de ovenschaal. Strooi kaassnippers uit over het geheel. Plaats het geheel in de oven bij 65 graden Celsius. Ongeveer 30 minuten Verdeel de schotel over 4 personen. Smakelijk eten. ======================================================================== Snijd de courgette in dunne
schijfjes (ongeschild) en vul daarmee 2 litermaten. De overige maten zijn aan
die hoeveelheid aangepast. Snijd de ui in ringen (dun)
en doe ze bij de courgette. Bestrooi alles met het zout
en laat dit 2 uren staan. Laat dan goed uitlekken in
de vergiet. Spoel ze met koud water na
en laat opnieuw goed uitlekken. Breng de azijn met de
kruiden aan de kook en laat op zacht vuur 8 minuten doorkoken. Voeg de courgette toe en
neem de pan van het vuur. Laat 2 uur afkoelen. Breng alles te samen
opnieuw aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Doe nu de courgette in
potjes en giet het vocht erover (zo heet mogelijk). Laat 1 à 2 cm ruimte onder
het deksel en sluit de potjes zo heet mogelijk. Zet de potjes op z’n kop
en laat afkoelen. Succes !!!!! De azijn die overblijft
bewaar ik altijd in een fles. Erg lekker over de
komkommer of sla !!!! 3. Wekken van fruit Men begint met glazen, deksels, ringen, potten, zorgvuldig
schoon te maken. De glazen, deksels en ringen goed afwassen, dan schoonspoelen
in warm water en uit laten likken op een schone theedoek. Hierna gaat men
nauwkeurig na of deze geen gebreken vertonen. De flessen mogen natuurlijk niet
gebarsten zijn van belang is dat de geslepen randen van deksel en pot een gladde
cirkel zijn, deze cirkels mogen niet onderbroken zijn door beschadiging. Ook de
ringen mogen beslist niet beschadigt zijn deze worden na reiniging in schoon
water gelegd (schaaltje of pannetje). Vervolgens lees je het gewenste recept.
Het is nodig, dat men alle benodigdheden bij de hand heeft, zoals: stamper,
zeef, lepel of vork, wekketel en warm water. Op deze wijze kan het werk spoedig
achtereen afgemaakt worden. Kersen De kersen worden gewassen en van de stelen ontdaan, uitzoeken zodat geen kersen met rotte plekjes erbij zitten, een rotte kers laat de pot vaak al opengaan en bederven. Bij het vullen voegt men per literglas 1 ons suiker bij en zet daarna de kersen onder water. Steriliseren gedurende 15 á 20 minuten op 80oCelsius. Kersen zonder pit verkrijgt men door de pitten met een ontpitter te verwijderen. Het sap dat vrijkomt, voegt men bij de kersen. Het is wenselijk kersen zonder pit, na het gewone steriliseren als de kersen met pit, nog 5 minuten langer in de ketel te laten op 85oCelsius omdat ze gemakkelijk bederven. Peren Hier moet de ondervinding enigszins aangeven, wat men te doen heeft. Zijn de peren zacht en zoet van smaak dan is de duur der verhitting en de hoeveelheid suiker die bijgevoegd moet worden, minder, dan wanneer de peer harder vruchtvlees heeft en minder zoet smaakt. Zeer goede soorten om in te maken zijn de Conferenceperen en de suikerperen, maar ze mogen niet melig van binnen of beurs zijn. Men schilt de peren of halveert ze. Grote exemplaren kan men in vieren delen. De klokhuizen worden verwijderd. Men kan er niet altijd van op aan, dat de peren na het steriliseren wit blijven, sommige soorten verkleuren tot rood, soms grauwbruin. Zijn de glazen gevuld met de peren, dan vult men ze verder met een suikeroplossing van plusminus 200 gram per liter water. Duur der sterilisatie 20 minuten op 85oCelsius, de harde soorten een half uur op 90oCelsius. Perziken Men neemt hiervoor de late soorten daar deze beter dan de vroege gemakkelijk van de pit kunnen worden ontdaan. Men wrijft voorzichtig alle stof enz. van de vruchten. Nu worden ze gehalveerd, de pit wordt verwijderd en de schil er af gedaan. De helften worden meteen in de glazen gelegd. Suiker 1 ons per literpot toevoegen daarna de vruchten onder water zetten en de pot sluiten. Steriliseren gedurende 20 minuten op 80oCelsius. Pruimen De (niet te rijpe) vruchten worden goed gewassen en de glazen gevuld. Per literglas 2 ons suiker bijvoegen verder vullen met water zodat de vruchten onder water staan. Steriliseren gedurende een half uur op 85oCelsius.
Bowl met vruchten. Voeg bovenstaande wekflessen bij elkaar in een grote schaal en je hebt een heerlijke bowl van gewekte vruchten, met een toef slagroom erop smaakt dit uitstekend, ook kinderen zijn hier vaak dol op.
|
|