Homepage van Marian en Hans
Start Omhoog

 

 

Conserveren van fruit en groenten

1a. Zoetzuur van zilveruitjes

 Zilveruitjes van zaad tot in het zoetzuur.
Zaai in het voorjaar de zilveruitjes op rij, dun zaaien, zaadjes 3 à 4 cm van elkaar, rijen 20 cm van elkaar. Nadat in augustus het loof afgestorven is kan er geoogst worden. Behandelen als gewone uien kan ook dan drogen. Voor uitjes in zoetzuur, maak je de uitjes schoon en doe ze in glazen potjes, 10 jampotjes is heel normaal voor een zakje zaad, verdeel over de 10 potjes 1 zakje inmaakkruiden en voeg per potje enkele scheppen suiker toe, vul de potjes af met natuur azijn (zonder kruiden). Sluit de potjes goed af en laat ze minimaal 1 maand staan, dan kun je de uitjes eten. Om te voorkomen dat de uitjes wat minder hard worden kun je aan ieder potje een schepje aluin toevoegen.
1b. Zoetzuur van augurken Augurken van zaad tot in het zoetzuur.  
Zaai in het voorjaar de augurken rechtstreeks op kun plaats,  zaadjes 3 à 4 bij elkaar, rijen 120 cm van elkaar. Oogsten kan al wanneer ze zeer klein zijn, maar je kunt ze gerust wat groter laten worden. Voor augurken in zoetzuur, maak je de augurken schoon en doe ze in glazen potjes, vul 10 jampotjes met de augurken, naar believen hele, halve schijven of hoe je ze ook wil snijden. Verdeel over de 10 potjes 1 zakje inmaakkruiden en voeg per potje enkele scheppen suiker toe, vul de potjes af met natuur azijn (zonder kruiden). Sluit de potjes goed af en laat ze minimaal 1 maand staan, dan kun je de augurken eten. Om te voorkomen dat de augurken wat minder hard worden kun je aan ieder potje een schepje aluin toevoegen.

2 Courgette        Heerlijk recept.

Zoetzuur van courgette of zuchini. 

1 courgette (= 2 litermaten vol)

 

2 uien

1 theelepel gedroogd selderijblad

60 gram zout

2 theelepels mosterdzaad

½  liter azijn

½  theelepel mosterdpoeder

400 gram suiker

1 theelepel koenjit

Witlofschotel volgens Anja.

Smeer een ovenschotel in met boter of margarine

Snijdt de witlof fijn  en doe in de ovenschaal.

Strooi kaassnippers  uit over het geheel.

Plaats het geheel in de oven bij 65 graden Celsius. Ongeveer 30 minuten

Verdeel de schotel over 4 personen.

Smakelijk eten.

========================================================================

Snijd de courgette in dunne schijfjes (ongeschild) en vul daarmee 2 litermaten.

De overige maten zijn aan die hoeveelheid aangepast.

Snijd de ui in ringen (dun) en doe ze bij de courgette.

Bestrooi alles met het zout en laat dit 2 uren staan.

Laat dan goed uitlekken in de vergiet.

Spoel ze met koud water na en laat opnieuw goed uitlekken.

Breng de azijn met de kruiden aan de kook en laat op zacht vuur 8 minuten doorkoken.

Voeg de courgette toe en neem de pan van het vuur.

Laat 2 uur afkoelen.

Breng alles te samen opnieuw aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Doe nu de courgette in potjes en giet het vocht erover (zo heet mogelijk).

Laat 1 à 2 cm ruimte onder het deksel en sluit de potjes zo heet mogelijk.

Zet de potjes op z’n kop en laat afkoelen. Succes !!!!!

De azijn die overblijft bewaar ik altijd in een fles.

Erg lekker over de komkommer of sla !!!!

3. Wekken van fruit

Men begint met glazen, deksels, ringen, potten, zorgvuldig schoon te maken. De glazen, deksels en ringen goed afwassen, dan schoonspoelen in warm water en uit laten likken op een schone theedoek. Hierna gaat men nauwkeurig na of deze geen gebreken vertonen. De flessen mogen natuurlijk niet gebarsten zijn van belang is dat de geslepen randen van deksel en pot een gladde cirkel zijn, deze cirkels mogen niet onderbroken zijn door beschadiging. Ook de ringen mogen beslist niet beschadigt zijn deze worden na reiniging in schoon water gelegd (schaaltje of pannetje). Vervolgens lees je het gewenste recept. Het is nodig, dat men alle benodigdheden bij de hand heeft, zoals: stamper, zeef, lepel of vork, wekketel en warm water. Op deze wijze kan het werk spoedig achtereen afgemaakt worden. Vervolgens de glazen vullen volgens recept, dan met een schone theedoek de geslepen rand van het glas schoon en droog maken. Pak een onbeschadigde natte ring en leg deze zorgvuldig op de geslepen rand van de glazen pot. Neem een schone deksel en maak de geslepen rand droog met de theedoek. Nu plaatst men de beugel over het deksel, zorg er voor dat het deksel niet verschuift. Vervolgens plaatst men het glas in de ketel, die met lauw water is gevuld, nadat van te voren de draadbodem er in is gelegd. Dit laatste moet niet worden verzuimd, daar anders de glazen door het koken op en neer gaan bonzen en breken. Vul alle glazen die je wilt wekken en plaats ze in de wekketel, stapelen kan. Vul de nu met wekflessen gevulde ketel verder aan met water tot ongeveer 10 cm van de rand van de ketel en doe de deksel erop. Stel de thermostaat in zoals aangegeven in het recept en schakel de verwarming in. Zodra de ketel op temperatuur is gaat het verklikkerlampje uit, vanaf nu gaat de tijd van steriliseren in, zie recept. Als de tijd voorbij is schakel je de verwarming uit en haal nu meteen de glazen uit de ketel en plaats de potten op een onderzetter. Na afkoelen van de glazen worden de beugels van de glazen gehaald en controleer je of de glazen werkelijk gesloten zijn. Bij het openen van de fles trekt men aan het lipje van de gummiring, tot de lucht toetreedt. Dan gaat het deksel vanzelf los.

Kersen                                  

De kersen worden gewassen en van de stelen ontdaan, uitzoeken zodat geen kersen met rotte plekjes erbij zitten, een rotte kers laat de pot vaak al opengaan en bederven. Bij het vullen voegt men per literglas 1 ons suiker bij en zet daarna de kersen onder water. Steriliseren gedurende 15 á 20 minuten op 80oCelsius. Kersen zonder pit verkrijgt men door de pitten met een ontpitter te verwijderen. Het sap dat vrijkomt, voegt men bij de kersen. Het is wenselijk kersen zonder pit, na het gewone steriliseren als de kersen met pit, nog 5 minuten langer in de ketel te laten op 85oCelsius omdat ze gemakkelijk bederven.

Peren                                  

Hier moet de ondervinding enigszins aangeven, wat men te doen heeft. Zijn de peren zacht en zoet van smaak dan is de duur der verhitting en de hoeveelheid suiker die bijgevoegd moet worden, minder, dan wanneer de peer harder vruchtvlees heeft en minder zoet smaakt. Zeer goede soorten om in te maken zijn de Conferenceperen en de suikerperen, maar ze mogen niet melig van binnen of beurs zijn. Men schilt de peren of   halveert ze. Grote exemplaren kan men in vieren delen. De klokhuizen worden verwijderd. Men kan er niet altijd van op aan, dat de peren na het steriliseren wit blijven, sommige soorten verkleuren tot rood, soms grauwbruin. Zijn de glazen gevuld met de peren, dan vult men ze verder met een suikeroplossing van plusminus 200 gram per liter water. Duur der sterilisatie 20 minuten op 85oCelsius, de harde soorten een half uur op 90oCelsius.

Perziken                         

Men neemt hiervoor de late soorten daar deze beter dan de vroege gemakkelijk van de pit kunnen worden ontdaan. Men wrijft voorzichtig alle stof enz. van de vruchten. Nu worden ze gehalveerd, de pit wordt verwijderd en de schil er af gedaan. De helften worden meteen in de glazen gelegd. Suiker 1 ons per literpot toevoegen daarna de vruchten onder water zetten en de pot sluiten. Steriliseren gedurende 20 minuten op 80oCelsius.

Pruimen                                

De (niet te rijpe) vruchten worden goed gewassen en de glazen gevuld. Per literglas 2 ons suiker bijvoegen verder vullen met water zodat de vruchten onder water staan. Steriliseren gedurende een half uur op 85oCelsius.

 

Bowl met vruchten.     

Voeg bovenstaande wekflessen bij elkaar in een grote schaal en je hebt een heerlijke bowl van gewekte vruchten, met een toef slagroom erop smaakt dit uitstekend, ook kinderen zijn hier vaak dol op.

 

Vorige pagina

Start

    Bijenhoudersvereniging de Haghe    Prinsenbeek / Princenhage