Homepage van Marian en Hans
Start Omhoog

 

 

 

Bonen van 2003.

     Kievitsboon

Kievitsbonen, echte droogbonen, worden door het koken bruin, om ze te eten is het noodzakelijk om ze een dag van tevoren in een pan te doen en flink onder water te zetten, je zult zien dat ze enorm veel water opnemen. Koken tot ze gaar zijn duurt ongeveer een kwartier langer dan aardappelen. 

    Boterboon

Boterboontjes, deze gele boontjes zijn zeer zacht van smaak en mogen niet te dik worden, koken met wat zout en opdienen met een klontje boter. Ook deze bonen kun je drogen zoals u ziet, evenals alle ander droogbonen kun je ze eten door ze 24 uur te laten wellen in water, nemen veel minder water op dan echte droogbonen zodat je wat meer bonen in de pan moet doen, smaken echter uitstekend.

     Bruine boon

Bruine bonen, behoren evenals kievitsbonen tot de echte droogbonen, nemen dan ook weer erg veel water op wanneer je ze gaat klaarmaken. Gedroogd zijn de bonen klein en goudachtig bruin. Uitgebakken spek en spekvet smaakt uitstekend bij droogbonen. Spekvet maakt de bonen na koken minder "droog".

    YingYang boon

YingYang boontjes zijn droogbonen die gedroogd kun naam eer aan doen en zijn echt zwart-wit zoals u ziet. De boontjes worden na wellen en koken bruin smaken goed en nemen als echte droogbonen veel water op.

    Heilig boontje

Heilig boontje of monstransboontje wordt bovenstaand boontje genoemd, zijn echte droogbonen vrij groot en langwerpig. Na wellen en koken kleuren ze bruin.

    Roodbloeiende pronkboon

Roodbloeiende pronkbonen zijn snijbonen met een schijnbaar ruwe schil, blijken echter zeer zacht van smaak en heerlijk klaargemaakt als snijbonen, gebakken ui smaakt hierbij uitstekend. Deze gedroogde bonen zijn zeer fors uitgevallen, je kunt ze ook als droogbonen eten ik heb ze echter alleen gewonnen voor het zaad om volgend jaar opnieuw te zaaien.

Verder hebben we dit jaar nog Kidney bonen gekweekt, deze vielen echter zo in de smaak dat een foto nemen te laat was, de bonen zijn echte droogbonen misschien is niet bekend dat ze ook hier goed groeien.

Franse groene boontjes hadden we ook afgelopen jaar, groene staakprincesseboontjes ontbraken afgelopen zomer ook niet, plukken zo makkelijk en daarom favoriet bij Marian.

De paarse princesseboontjes ontbraken afgelopen jaar maar zullen het volgende jaar zeker weer van de partij zijn. Volgende zomer zullen we ook de peulen van al deze bonen laten zien op deze pagina.

Bonen 2004

Boterboontjes

Groene staakprincesseboontjes

 

Vorige pagina

Start

    Bijenhoudersvereniging de Haghe    Prinsenbeek / Princenhage