Homepage van Marian en Hans
Start Omhoog Imkeren les 7

 

 

Cursus imkeren.

LES 6

Bijen als leverancier van bijenproducten.

 
bullet- Drachtplanten.
bullet- Honing.
bullet- Inwinteren.
bullet- Bijenwas.
bullet- Propolis, koninginnegelei en andere bijenproducten.

Drachtplanten
Bijen verzamelen hun voedsel tot op een afstand van 5 kilometer van de kast. Dit gebied wordt de bijenweide genoemd. In het gebied van de bijenweide zal de imker moeten zorgen dat de bijen voldoende voedsel = nectar kunnen halen, er zullen dus voldoende bloemen moeten staan om nectar uit te kunnen halen. Planten waaruit bijen nectar halen noemen we drachtplanten. In Nederland zal de imker  op 2 manieren moeten zorgen dat er voldoende drachtplanten voor zijn bijen zijn. 

1. Inventariseer of er voldoende drachtplanten staan in de omgeving van het bijenvolk, naar gelang het jaargetijde.      De voornaamste stuifmeel en nectarbronnen zijn

- Steenklaver, kruisbloemfamilie, tuinboon, fluitekruid, klaver, paardebloemen, koolzaad, mosterdzaad, moerasandijvie, vergeet-mij-niet, korenbloem, zonnebloem, afrikaantjes, begonia. 
- Bolgewassen: sneeuwklokje, krokus, tulpen, blauw druifje, hyacint, dahlia (enkelbloemig).
- Vaste planten en tweejarige planten: heide, grote dotter, judaspenning, muurbloem, korenbloemen, teunisbloemen en aardbeien.
- Heesters: laurier, skimmia, buxus, ribes, dwergmispel, aalbessen (rode, zwarte, witte), Jostabessen, kruisbessen, bramen, frambozen.
- Bomen: wilg, prunus, fruitbomen, lindebomen, paardekastanje, esdoorn, acacia.                                                              - Tuinkruiden: komkommerkruid (borage), dille, rozemarijn, munt, bieslook, citroenmelisse, thijm, salie, marjolein, kaasjeskruid, guldenroede, lavendel.

In ons land zal blijken dat er te weinig drachtplanten staan voor de bijen in je directe omgeving, hierdoor ontkom je niet aan het reizen met je bijen.

2. Probeer plaatsen te vinden waar flinke nectarbronnen zijn bijvoorbeeld koolzaadvelden, phacealiavelden, mosterdzaadvelden, karwijzaadakkers en probeer of je daar je volken tijdelijk mag plaatsen. Dit kun je individueel doen maar ook via de reisgroep van je vereniging.

Honing
De grondstof voor honing is nectar. De bijen zetten nectar om in honing met behulp van o.a. enzymen. Honing wordt door de bijen bewaart, door het hoge suikergehalte in de honing is de honing niet onderhevig aan bederf. Het suikergehalte moet boven de 80% hiervoor zijn, de bijen bereiken dit door het water uit de honing te onttrekken en daarna de cel te verzegelen met bijenwas. De imker die honing wil oogsten zal dan ook alleen verzegelde honing slingeren, komt er te veel onverzegelde honing in de honing dan zal deze zuur worden en niet meer geschikt zijn voor consumptie.

Oogsten van honing.

Haal de raampjes met verzegelde honing uit het volk, door het plaatsen van een uitloopplank tussen de honingkamer en de rest van het volk is dit vrij eenvoudig (bijen kunnen wel uit de honingkamer doch niet meer terug in de honingkamer komen), maar iedere imker zijn eigen manier. (praktijkles 6) De verzegelde honing neem je mee naar een ruimte waar geen bijen binnen kunnen komen, ik doe dit binnen in de keuken zodat ik meteen in een schone ruimte werk. Eerst wordt nu de honing ontzegelt met behulp van een ontzegelvork (ook een ontzegelmes is mogelijk) en ontzegelbak.

  ontzegelbak met rek en ontzegelvork

De ontzegelde ramen worden nu in de honingslinger geplaatst en het slingeren kan beginnen.

  Slinger    Slinger

Hierboven zie je twee types honingslingers, uiteraard zijn er nog meer ze kunnen met de hand aangedreven worden. Ook zijn er elektrische aandrijvingen in de handel die het slingeren danig gemakkelijker maken. De eerst afgebeelde slinger met elektrische motor is in het bezit van onze bijenvereniging de Haghe en deze kun je voor een gering bedrag huren.

De honing wordt door de centrifugaal kracht tegen de binnenwand van de ketel geslingerd en kan nu via de aftapkraan uit de slinger gehaald worden. De honing gaat vanuit de slinger in de dubbele honingzeef waarna ze opgevangen wordt in een aftapvat (een stevige emmer kan ook).

  dubbele honingzeef   aftapvat

De honing kun je nu afvullen in schone potjes, verstandiger is om de honing eerst enige tijd te laten staan waardoor luchtbelletjes en kleine partikeltjes raat boven komen drijven die er dan afgeschept kunnen worden ook regelmatig roeren met een honingmenger (kan ook gewone lepel zijn) is ook aan te raden, honing zal gaan versuikeren, als dat proces begint moet je de honing in potten doen anders lukt het niet meer tenzij je de honing door verwarmen weer vloeibaar maakt wat echter de smaak van de honing niet ten goede komt.

  honingmenger

Het resultaat.

  Springbalsemien honing 2004

Inwinteren

De imker haalt de honing uit de bijenvolken hierdoor ontstaat er voedseltekort in het volk wanneer je dus slingert moet je goed in de gaten houden dat je bijen geen honger krijgen je zult ze dan bij moeten voeren, slinger je in augustus dan kun je meteen beginnen met inwinteren, dit wil zeggen voldoende voer (suikerwater) geven middels een voerbak die je boven op de bovenste broedbak plaatst (minimaal 12,5 kg suiker per volk nodig voor de winter) alleen als er nog extra honing in het volk aanwezig is kun je soms met minder toe.

  voerbak

Naast bovenstaande plastic voerbakje zijn er ook voerbakken die net zo groot zijn als de spaarkast en waarin in een keer wel 5 kg opgeloste suiker kan, je zult versteld staan dat de bijen dat soms binnen een nacht kunnen verwerken waardoor het mogelijk is om zeer snel in te winteren wat zeker aan te raden is.

Bijenwas

Een ander product dat we kunnen oogsten is bijenwas, doordat de bijenraat  vervuilt raakt en steeds donkerder wordt en zelfs de cellen iets kleiner worden is het zaak dat je de raten regelmatig vernieuwd. de oude raat vervang je door nieuwe kunstraat zoals we geleerd hebben, met behulp van een wassmelter kunnen we de was uit de raampjes halen. Met een moderne stoomwassmelter gaat dit het beste, toch kan het ook met een zonnewassmelter.

  zonnewassmelter

Bij het werken met een stoomwassmelter wordt het raampje in zijn geheel in de smelter geplaatst waardoor niet alleen de was uit het raampje gaat maar tevens het raampje grondig gereinigd wordt zodat je ze meteen weer kunt gebruiken, de spandraadjes blijven zelfs heel en nieuwe kunstraat insmelten kan meteen.

          

3 types stoomwassmelters.

In de stoomwassmelters wordt de was door verhitting met stoom vloeibaar gemaakt waarna ze gezuiverd wordt om tenslotte na afkoeling in een blok was te veranderen, deze was kun je verkopen maar ook kun je zelf hiervan kunstraat gieten of persen die je weer kunt gebruiken ook artikelen als kaarsen, boenwas etc. kun je hiervan maken. Was verkopen aan het bijenhuis kan ook.

Propolis, koninginnegelei en andere bijenproducten.

Propolis is de kit waarmee de bijen alles dichtkitten hieruit wordt zalf en andere medicinale artikelen gemaakt, propolis wordt door de bijen gebruikt tegen bacteriën en is daadwerkelijk een antibiotisch middel.

Koninginnegelei kan ook geoogst worden en is zeer voedzaam.

Tal van producten worden met honing gemaakt zoals, mede (=honingwijn), honingsnoep, honingkoek en ga zo maar door. 

Praktijkles 6

Herkennen van drachtplanten

Oogsten van honing

Smelten en verzamelen van bijenwas

==========================================================================================

Terug naar inhoud

 

Vorige pagina

Start

    Bijenhoudersvereniging de Haghe    Prinsenbeek / Princenhage