Homepage van Marian en Hans

 

 

 

De Honingbij

Over de wonderlijke wereld van de honingbij.

De Honingbij is een sociaal, in kolonies levend, insect evenals de mieren, de hommels en sommige wespen.De dikke insecten die in de zomer met een diep bromgeluid van bloem naar bloem vliegen zijn hommels. De wespen zijn slank en geel/zwart en kunnen vooral in het najaar hinderlijk om ons heen blijven vliegen en van onze zoetigheid snoepen.De honingbij vliegt van bloem naar bloem en zal ons geen last bezorgen.

Het bijenvolk bestaat uit één koningin, 10.000 tot 50.000 werkbij en enige honderden darren. De koningin en de werkbijen zijn vrouwelijke leden van een bijenvolk. De darren zijn de mannetjes. De koningin legt van februari tot oktober eitjes in de cellen van de zeskantige raten. In het midden van de zomer wel 1500 per dag. Werkbij zijn vrouwtjes maar kunnen geen eieren leggen. Werkbijen komen uit eitjes die de koningin heeft gelegd. Na 3 dagen komt het eitje uit en is het een larf. Na 6 dagen gaat de larf zich verpoppen, de cel wordt gesloten met een wasdekseltje. Twaalf dagen laten is de pop uitgegroeid tot een werkbij. In totaal heeft dit proces dus 21 dagen geduurd. Bij een koningin duurt dit 16 dagen en bij een dar 24 dagen.De dar komt uit een onbevrucht eitje, een unieke gebeurtenis in de natuur.  De koningin komt uit een “gewoon”werkbijeitje dat door een speciaal dieet van koninginnegelei uitgroeit tot een eierleggend vrouwtje, de koningin.

De raten zijn het meubilair van de bijenwoning, de korf of kast. De werkbijen kunnen uit kliertjes aan de onderkant van hun achterlijf was uitscheiden. Daarvan bouwen ze de raten die bestaan uit een grote hoeveelheid zeskantige cellen. De imker laat de bijen bouwen in houten raampjes die gemakken lijk uit de kast kunnen worden gehaald en weer teruggehangen zonder dat de raat en de cellen beschadigen. De cellen worden door de koningin gebruikt om eitjes in te leggen en verdere dienen de cellen als opslagplaats voor de honing en de stuifmeel.

De taken van de werkbijen spelen zich  gedurende de eerste 3 weken van hun leven vooral binnen af. Ze voeden de larfjes en de koningin, ze bouwen de raat en maken de woning schoon. Daarna gaan ze buiten werken. Ze beginnen met het bewaken van de ingang van de bijenwoning. Er mogen geen vreemde bijen en andere insecten naar binnen. Daarna gaan ze op de bloemen nectar en stuifmeel halen. Van de nectar wordt de honing gemaakt. Ze halen in goede zomers en op plaatsen waar veel bloemen staan meer nectar dan nodig is om het eigen volk te voeden. Deze nectar wordt, als er honing van gemaakt is, doorde imker uit de cellen geslingerd en in potten gedaan en verkocht aan de consument.

De honing die de bijen op de bloemen verzamelen heet eerst nectar. Door verdamping wordt veel water uit deze nectar verwijderd zodat er uiteindelijk onze stroperige honing overblijft. Nectar bestaat voor ongeveer 85% uit water terwijl honing ongeveer 15% water bevat. Als de honing in de cellen rijp is, dus het water is verdampt, dan sluiten de werkbijen de cellen af met een wasdeksel. Voor de imker is dit het teken dat de nectar honing is geworden die kan worden geslingerd en geconsumeerd.

De taal van de bijen bestaat uit een aantal dansen waarmee de werkbijen die speuren naar bloemen aan de andere bijen vertellen waar ze deze bloemen kunnen vinden. De speurbijen hoeven dus niet als gidsen de plaats aan te wijzen maar kunnen door middel van de bijendans een nauwkeurige routebeschrijving geven.

Het zwermen is misschien wel één van de meest spectaculaire verschijnselen in de natuur. Voordat een bijenvolk gaat zwermen worden er eerst een aantal eitjes uitgekozen die, nadat de larfjes zijn uitgekomen, een speciaal dieet krijgen. Zij worden dus koninginnen. Als de oude koningin er zeker van is dat er voldoende nieuwe koninginnen worden opgevoed dan vertrekt zijn uit de bijenwoning en neemt ongeveer de helft van de werkbijen met zich mee. Deze zwerm gaat ergens aan een boomtak hangen. Speurbijen gaan nu op zoek naar een nieuwe woning, een holle boomstam of iets dergelijks. Als deze nieuwe woning gevonden is dan vertrekt de zwerm daar heen en begint daar een nieuwe bestaan. De imker die weet wanner een volk gaat zwermen schept de zwerm als deze aan de tak hangt dus nog voor dat er een nieuwe woning gevonden is. De imker geeft deze zwerm een nieuwe bijenwoning.

Het nut van de bijen is voor al dat ze stuifmeel van de ene bloem naar de andere brengen. Hierdoor wordt de bloem bestoven en kan er een vrucht of zaad ontstaan. De bijen worden dan ook voor deze arbeid gebruikt door de fruittelers die volken huren van de imker om de fruitbomen te bestuiven en zo een goede oogst te garanderen. Naar schatting is de opbrengst van land en tuinbouwgewassen door de bestuivende arbeid van de honingbij vele miljoenen euro’s. Daarnaast is de productie van honing een zeer prettige bijkomstigheid.

Honing bestaat uit een aantal suikers. Het gaat om enkelvoudige suikers die gemakkelijk in het bloed kunnen worden opgenomen en geen afvalstoffen levert die door het menselijk lichaam moeilijk zijn te verwerken. De meest voorkomende suikers zijn de enkelvoudige suikers fructose en glucose en de meervoudige suiker sacharose. Daarnaast bevat honing veel vitaminen en mineralen. Als honing wordt verhit dan worden veel vitaminen en mineralen vernietigd en neemt de voedingswaarde van de honing af. Verhit de honing dus nooit boven de 35 graden en nooit in een magnetron. Wil U gekristalliseerde honing vloeibaar of smeerbaar maken dan kunt U deze au-bain-marie verwarmen.

   

                                     

 Bijenhoudersvereniging de Haghe.

Princenhage en Prinsenbeek.

Secretariaat: Plantsoen 46

4841 AW Prinsenbeek

076-5415131

www.xs4all.nl/~jwesterv

 

Bond van bijenhouders ZLTO.

www.bijenhouders-zlto.nl

 

 

Vorige pagina

Start

    Bijenhoudersvereniging de Haghe    Prinsenbeek / Princenhage